Máš přece dar od Boha aneb Výklady karet zdarma ano či ne?

Spousta lidí si myslí, že když někdo kupříkladu vykládá karty, má „dar od Boha“ a v tom případě nemá právo chtít za výklad peníze nebo jinou odměnu. Že nemá právo obohacovat se na tom, co mu bylo darováno někým vyšším než je on sám. Tenhle názor slýchám prakticky bez výjimky jen od těch, kteří nikdy karty nedrželi v ruce ani jiným způsobem nepracovali s energií.

Můj názor je jiný.

Opravdu je to jen „dar od Boha“?

Osobně neznám kartářku, která by se jednoho krásného dne probudila a od toho okamžiku perfektně vykládala karty, aniž by je kdy předtím viděla, rozuměla kombinacím a podobně. Nepřichází to samo. Jak já věřím, všichni máme určité schopnosti, které buď rozvíjíme a stáváme se díky tomu lepšími v určité oblasti, nebo je nerozvíjíme a nikdy nezjistíme, jak dobří bychom v tom či onom mohli být.

Karty jsou hodně o práci s intuicí, o tom, naučit se na ně dívat, napojit se na sebe, na druhého. A všechno tohle chce trénink a výdrž. Protože přirozeně, zvláště na začátku, dělá člověk chyby.

Už je to 9 let, co se věnuji kartám. Ze začátku jsem všechny výklady dělala zdarma. Kdykoli ode mě někdo chtěl vyložit karty, brala jsem to jako příležitost k tréninku, ke zlepšování se. A ani mě v tu dobu nenapadlo, že bych za to po někom měla chtít peníze. Sama jsem se teprve učila a nevěřila tak úplně tomu, že si je za výklad zasloužím. Ještě jsem se zkrátka sama necítila být tak dobrá, aby to za ty peníze stálo.

Čas plynul, já vykládala karty stále víc (a asi i líp), ale pořád jsem vykládala zadarmo.

Mé tělo vysílalo signály, které už nešlo přehlížet

V té době jsem si stále víc všímala toho, že mi najednou čím dál víc selhává tělo, jsem často nemocná a celkově se cítím pod psa. Po rozhovoru s jedním člověkem jsem pochopila, že mi touto cestou Vesmír dává najevo, že už uzrál čas a dál zadarmo vykládat nemůžu. Proč? Protože vydávám obrovskou energii na výklady a ta se mi nijak nevrací zpátky. A Vesmír (stejně jako my) potřebuje rovnováhu. A tak jsem si nasadila nejdřív symbolickou cenu, kterou jsem postupně o maličko navýšila. Vždycky tak, abych vnitřně rezonovala s tím, že cena za mé výklady je  takto v pořádku, s ohledem na energii, čas i moje schopnosti, které do výkladů dávám. A moje zdraví se zase zlepšilo, tělo fungovalo, jak má.

Nedokážu si představit, že bych měsíčně udělala dejme tomu 50 výkladů (první číslo, které mě napadlo) a žádným způsobem bych tu energii nedostala zpátky. Byla bych tak vyčerpaná a vysátá, že bych nebyla schopná běžného fungování.

Taky je dle mého názoru rozdíl, jestli člověk vykládá karty jednou měsíčně nebo je drží v ruce několikrát denně. Sama za sebe můžu říct, že když vykládám někomu karty, tak tomu věnuji sto procent sebe. Dělám si x různých rozkladů, kombinací, doplňujících otázek, používám několik karetních sad. Věřím, že kdybyste viděli můj pracovní prostor při výkladech, nikdy už si nepomyslíte, že výklad je jen pětiminutová fraška. 🙂

Každý má právo volby

Lidi často odsuzují ty, kteří si za ezoteriku dovolí brát peníze a chtějí „bohatnout na lidském neštěstí“. Tomu já se vždycky musím zasmát, protože v první řadě mě nikdy netěší, když někomu musím tlumočit skrze karty nepříjemné věci a kdybych chtěla „bohatnout na ezoterice“, asi zvolím trochu jiné způsoby, ty ale se mnou nebudou rezonovat vnitřně a nikdy bych se k nim nepropůjčila.

Znám kartářky, které si 30 minutový výklad berou 1000 Kč. Každý má samozřejmě právo určit si svou vlastní cenu a klient má možnost si sám zvolit, jestli ji do té či oné služby investuje. Pokud mu částka nevyhovuje, může si zvolit výklad u někoho jiného. V tom je ta krása. Sama jsem k této částce vnitřně určitě nedospěla a chci, aby cena za mé výklady byla přístupná každému, ale zároveň, aby se v ceně trochu odrazil čas a energie, kterou své práci věnuji.

Navíc pro mě karty nejsou ezoterika, ale psychologie. Velmi mi záleží na tom, aby mezi mnou a klientem panovala důvěra. Snažím se být citlivá, empatická, ale zároveň pravdivá a nikdy klientovi nelžu, nepřibarvuji si informace. Plně si uvědomuji, že naproti mně sedí člověk – se svými radostmi i bolavými zkušenostmi. Člověk, který má city. Snažím se jej vždy podpořit, uklidnit, ukázat různé cesty.

Aby nechyběla rovnováha

Ne všechny výklad, které dělám, jsou za peníze. Lidem, co jsou mi extra blízcí, vyložím samozřejmě vždy zadarmo. Občas někomu jen tak věnuji výklad zdarma, abych mu udělala radost. Kartám se věnuji prvotně proto, že mě výklady baví. A jsem přesvědčená o tom, že když někdo vykládá primárně kvůli penězům, odrazí se to NEJEN na kvalitě jeho výkladů, ale také na kvalitě jeho života. Stejně tak jsem ale přesvědčená, že brát si za výklady peníze (nebo jinou protihodnotu) je naprosto v pořádku a naopak je to velmi důležité pro všechny strany – pro kartářku, klienta i pro Vesmír.

Monika
Jsem terapeut energetické psychologie & EFT, kouč a kartářka. Prostřednictvím EFT terapií i výkladů karet nahlížím s láskou a úctou do lidských příběhů a provázím a podporuji své klienty na jejich cestě ke zdraví, štěstí i úspěchu, na cestě zpět k sobě sama. Věřím, že sny se plní...když jim uvěříte a jdete jim naproti.