Jak a podle čeho si vybrat kartářku

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se dá poznat „ta správná“/dobrá kartářka kromě toho, že vycházejí její karetní výklady? Možná se to zdá jako jednoduchá otázka, ale v praxi se přesvědčuju, že nemusí být úplně jednoduché natrefit na tu „pravou“, na tu, která nám bude vyhovovat.

Stále častěji se na mě obracejí klienti, kteří mají s kartářkou špatnou zkušenost a zažili výklad, při němž je kartářka psychicky úplně rozložila, a tak teď hledají podporu a uklidnění někde jinde.

Když se s tímhle přístupem byť jen z doslechu setkám, přemýšlím vždycky, jestli by kartářky tohoto typu měly pracovat s lidmi a jestli si vůbec uvědomují, jak svým nešetrným a neprofesionálním jednáním mohou poškodit klientovu psychiku a jeho další život.

Moje (negativní) zkušenosti

Sama jsem během svého života navštívila několik kartářek, když jsem si nebyla jistá, kudy kam a potřebovala jsem náhled zvenku.

Musím po pravdě říct, že ne všechny kartářky mi sedly. Setkala jsem se i s takovými, které …

  • mě svými předpověďmi strašily …
  • podávaly svůj výklad jako jedinou možnou cestu, kterou se musím vydat, protože všechny ostatní cesty jsou prý špatné …
  • hovořily velmi neurčitě a v jejich výkladech se mohl najít v podstatě každý …
  • nepřipouštěly odchylku od svého výkladu, nepočítaly s tím, že já jako hlavní hrdina svého příběhu jej mohu zásadně ovlivňovat …

Moc nesouzním ani s takovými těmi výklady typu: „Děje se ti tohle, tohle a tohle. Sbohem!“ Co tím myslím? Mně osobně nevyhovují kartářky, které sice člověku perfektně vylíčí jeho situaci a pocity, které směrem k ní má, ale nic hlubšího k výkladu nepřidají. Sami nejlépe víme, v jaké situaci se nacházíme a jak se na základě toho cítíme.

Ano, myslím si, že kartářka by měla umět situaci zhodnotit, nicméně pokud k tomu, co vyloží, nenabídne možnosti náhledu na to, jak daný „problém“ vyřešit nebo posunout žádoucím směrem, pak pro mě její výklad z pozice klienta nemá moc velkou hodnotu, protože mi nepředal nic, co bych už před tím sama nevěděla. Samozřejmě je pak na každém zvlášť, aby si to, co se od kartářky dozví, uspořádal v hlavě a sám se svobodně rozhodl, jak bude dál jednat, nicméně určitý náhled, nasměrování a nastínění jednotlivých cest považuji od kartářky za velmi žádoucí.

Taky mi jednou někdo vyprávěl, že byl u kartářky doma, ta mu uvařila kávu a hodinu si s ním povídala jako se skvělým známým. Až poté přistoupila k výkladu. Během té hodiny, co si dotyční povídali, vytáhla kartářka ze svého klienta všechny zásadní informace i klientovy pocity k dané záležitosti a ty potom vydávala za svůj karetní výklad. Přesně v tu chvíli věděla, co klient cítí, co prožívá a také samozřejmě to, jak si přeje, aby pro něj situace dopadla. Podle toho svůj „výklad“ přizpůsobila. Bylo to asi fajn kafíčko za 800 Kč. Tak takhle prosím ne!

Neházejme ale všechny kartářky do jednoho pytle

Na druhou stranu znám několik úžasných kartářek, které vykládají citlivě, láskyplně a které mi mnohokrát pomohly, abych se mohla lépe rozhodnout, když bylo třeba. Dnes mám své 3 osvědčené kartářky, kterým naprosto důvěřuji a u kterých jsem se již několikrát přesvědčila, že umí a jsou to ženy na svém místě.

A věřím, že i ti z vás, kteří se třeba někdy setkali s kartářkou, jejíž přístup nebyl úplně v pořádku a u které se vám výklad nesplnil, dokážou s jasnou hlavou pochopit, že ne všechny kartářky jsou stejné. 🙂

Jak se dle mého názoru pozná dobrá kartářka? Resp. kterých věcí je dobré si všímat, když si kartářku vybíráte?

1. Nejdůležitější je váš pocit

Jsem člověk, který v podstatě všechno, co v životě dělá, dělá po poradě s vlastním pocitem, s intuicí. Vždycky, když cítím, že mi nějaký člověk nebo situace ne/sedí, pak tomu pocitu důvěřuji, protože se nakonec vždy ukázalo, že jsem to cítila správně.

Při výkladu necháváte kartářku nahlédnout do často velmi osobních a někdy i bolavých příběhů. A tak byste si nejspíš měli vybírat pečlivě, před kým takto odhalíte sami sebe, svou duši.

Jak se cítíte, když s vámi kartářka komunikuje (osobně nebo prostřednictvím e-mailu, když si třeba domlouváte detaily výkladu)? Vnímáte z ní energii, která je vám příjemná? Cítíte klid, bezpečí a důvěru? A pokud vám na ní něco nesedí, čím myslíte, že to je? I mezi vámi a kartářkou by měla zafungovat určitá „chemie“. Jsem přesvědčená, že k tomu, abyste byli spokojení a věděli, že jste u té správné, je nutné, abyste se s ní cítili lidsky dobře, abyste věděli, že jste naladěni na stejnou vlnu.

2. Kartářka má být hlavně člověkem

Věřím, že každý, kdo vykládá karty, by měl zůstat především člověkem. Možná jste mě už slyšeli říkat, že výklad karet vnímám jako terapii. Hlavním záměrem kartářky by mělo být v první řadě klientovi pomoci. Nasměrovat ho, když je v těžké situaci, podpořit ho, uklidnit a ukázat mu prostřednictvím karetního výkladu situaci z nadhledu, nastínit možné další cesty. A zároveň má dát klientovi svobodu, aby se sám rozhodl, zda bude nebo nebude dál konat podle doporučení karet nebo zvolí jinou cestu. Má na to právo! Kartářka by dle mého názoru měla být vnímavá, citlivá a empatická. Však řekněte sami, jak byste se asi cítili, kdybyste s něčím důvěrným přišli k člověku, ze kterého byste cítili chlad, odstup a nezájem … ?

Před kartářkami, které na klienta vychrlí jednu špatnou zprávu za druhou, „vidí“ v kartách jen samé tragédie  a aniž by je zajímalo, jak jejich slova klient vstřebá, si od něj si od něj vezmou peníze a „vystrčí jej ze dveří“, bych se měla na pozoru.

3. Prostředí, kde vykládá karty

S tím, jak se s danou kartářkou lidsky cítíte, jde ruku v ruce i prostředí, do kterého si vás na  výklad pozve a jak u toho vypadá. Přestože se tento bod může zdát některým nepatřičný nebo nedůležitý, je to dle mého názoru podstatná součást celkového vjemu z kartářky.

Věřím, že výklad karet je natolik osobní záležitost, že i prostor, kde jej kartářka provádí, by měl být pro klienta příjemný, čistý, útulný, …

A tak když si kartářku volíte, zkuste se předem podívat na její webové stránky, jak na vás tato kartářka působí a jak to u ní vypadá. Ne každému totiž vyhovuje, má-li přijít do nějaké temné zapadlé místnosti bez denního světla, kde vás hned při vstupu „praští do nosu“ vůně agresivních vonných tyčinek. 🙂

 

4. Termín objednání

Zjistěte si, jak dlouhé mívá vámi vytipovaná kartářka čekací doby.
Kdy vás bude moci na výklad objednat? Někdy mají kartářky mnoho klientů a ti pak musí třeba i 2 nebo 3 měsíce čekat než na ně přijde řada. Jenže ne vždy jsme  v situaci, kdy můžeme tak dlouho čekat. Nebo zkrátka tak dlouho čekat nechceme. Proto vezměte v úvahu i toto kritérium. Jak dlouho je pro vás přijatelné si na svůj výklad počkat?

Je-li to urgentní a potřebujete konzultaci s kartářkou co nejdříve, celá řada z nich vám vyjde vstříc, a přesto, že má třeba zrovna plný diář objednávek, skulinku ve svém nabitém programu si pro vás najde. Některé kartářky si za tyto urgentní výklady ale účtují vyšší částku než je její obvyklá cena za výklad. Jak má takové případy ošetřené kartářka, ke které chcete jít? A jste případně ochotni jí za rychlou pomoc něco připlatit?

5. Možnosti výkladu

Většina kartářek přijímá své klienty u osobních výkladů a je to pro ně nejpříjemnější způsob, jak se s klientem setkat. Lépe se tak na něj možná napojí, navnímá ho, může se případně doptat na něco, co v kartách vidí, … Taky se ale může stát, že objevíte kartářku, která na vás působí příjemným dojmem a rádi byste využili jejích služeb, ale jste z daleka a není ve vašich možnostech za ní na osobní výklad přijet. V takovém případě je dobré zjistit si, zda nabízí třeba výklad po telefonu nebo prostřednictvím e-mailu.

Za sebe k tomu můžu říct, že řada mých klientů právě e-mailový výklad upřednostňuje, protože se pak k němu může kdykoli vrátit.

6. Doporučení a reference

Asi se shodneme na tom, že když vám nějaký produkt, službu či člověka doporučí někdo, koho máte rádi a kdo s ním byl již spokojený, většinou je pak pro vás mnohem jednodušší rozhodnout se, jestli jeho služeb využijete i vy. A stejné je to s kartářkou. Zeptejte se svých známých či příbuzných, jestli nějakou dobrou kartářku náhodou neznají. Kde byli spokojení? Mohou vám pak sdělit svoje dojmy a snáze si tak ujasníte, jestli právě tuto kartářku sami oslovíte.

Mám vždycky ohromnou radost, když se ke mně objednávají klienti, kterým mě doporučil člověk, kterému jsem výklad nebo terapii už dělala a byl u mě spokojený.

Samozřejmě vám v rozhodování, jestli vybranou kartářku kontaktujete, mohou pomoci i reference na jejích internetových stránkách.

Pokud o výkladu karet přemýšlíte a právě tu „svou“ kartářku hledáte, přeji vám šťastnou volbu!

Monika
Jsem terapeut energetické psychologie & EFT, kouč a kartářka. Prostřednictvím EFT terapií i výkladů karet nahlížím s láskou a úctou do lidských příběhů a provázím a podporuji své klienty na jejich cestě ke zdraví, štěstí i úspěchu, na cestě zpět k sobě sama. Věřím, že sny se plní...když jim uvěříte a jdete jim naproti.