O kartářské etice aneb Co už je za hranou?

Přestože karty vykládám již víc než sedm let, existují otázky a oblasti, se kterými se mi v rámci výkladu nepracuje zrovna snadno. Jak už jsem psala v jednom z předchozích článků, karty pro mě nejsou ezoterika, ale psychologie. Nejsem Bůh, jsem především člověk, a tak mi není a nemůže být jedno, jaké informace a jakým způsobem předávám svým klientům.

Věřím, že každý, kdo vykládá karty, by měl mít na paměti, že není všemocný. Sama jsem si vnitřně nastavila pravidla, která při karetních výkladech dodržuji a ctím svůj nepsaný kartářský kodex. Existují totiž témata, která dle mého názoru stojí na pomezí etiky a já v těchto případech nemám právo vstupovat za jejich hranici.

Jde například o …

Otázky týkající se smrti

Myslím si, že žádné kartářce nepřísluší podávat druhému člověku informace o smrti nebo těžkých nemocech, které z její perspektivy ten daný člověk nezvládne/nepřežije. Neměla by dle mě mysl klienta takto zatěžovat minimálně ze dvou důvodů.

Za prvé proto, že nikdo z nás není bezchybný. Vždycky se může stát, že se kartářka plete a přebrala si rozložení karet jinak než jak jej měla pochopit. Kartářka není lékař ani Bůh.

A druhý důvod, proč by dle mě takové informace předávat neměla – a  který je možná ještě důležitější – je ten, že daného člověka nezná. Neví nic o jeho způsobu prožívání, neví, jak s takovou informací naloží a jak se s ní dokáže či nedokáže vypořádat vnitřně.

Pokud bude kartářka necitlivá, může se taky stát, že člověka svým výkladem totálně zničí.

Představte si na moment situaci, kdy by vám kartářka například řekla, že až vám bude čtyřicet, stane se vám něco hrozného a zemřete. Jak se budete cítit? Velmi pravděpodobně vás tato informace úplně paralyzuje, budete žít v neustálém napětí a strachu, že TO přijde a s přibývajícím časem, kdy se budete blížit ke čtyřicátému roku svého života, dost možná budete pociťovat zvyšující se úzkost. Těmito myšlenkami si do života rozhodně nic hezkého nepřivoláte. Nehledě na to, že vám z toho může naprosto přeskočit.

Před časem jsem slyšela o ženě, které v jejích 15 letech kartářka předpověděla právě to, že až jí bude kolem třiceti let, tak onemocní a zemře. Tato žena byla neustále ve stresu a předpověď kartářky v ní spustila silné deprese, kterých se potom zbavovala s pomocí EFT terapie. Na ní potom se svou terapeutkou musela přenastavovat tento program, který si s sebou v hlavě nesla dlouhé roky.

 

Nikdo nevidíme do příběhů druhých. Nikdo z nás nemá právo takto zasahovat do životů a psychiky druhých osob. Nikdo!

Absolutně to neznamená, že bych klientovi u výkladu jakkoli lhala, něco mu tajila nebo si přikrášlovala informace, které z karet vnímám. To nedělám nikdy!

Při otázkách na zdraví se zaměřuji převážně na to, na co si máte dávat pozor, čeho se vyvarovat nebo jakým způsobem můžete to či ono zlepšit. Ale opakuji – nejsem lékař. Při výkladu používám i kyvadlo, to vás může prostřednictvím vzkazů (pokud chce k tématu komunikovat) dobře nasměrovat, pokud vzkaz správně pochopíte. I tady ale platí, že jde o doporučení a radu.

Zastrašování

Nikdy není mým cílem člověka děsit nebo čímkoli strašit. V podstatě ze stejného důvodu, o kterém jsem hovořila výše. Lidská psychika je velmi křehká a velmi složitá. Není v kompetenci nikoho z nás, aby ji narušoval strašlivými zprávami (…“A teď si s tím, kliente, poraď…“), byť bychom si byli na tisíc procent jisti, že karty vnímáme správně.

I ve chvíli, kdy nemám pro klienta skrze výklad zrovna nejšťastnější zprávy, VŽDY se v kartách dá najít něco, jak se z nepříznivé situace dostat, jak ji zvládnout a na čem stavět. A toho se držím. Chci člověka podpořit, pomoct mu, ne ho odrovnat!

Naštěstí těch krásných a šťastných výkladů dělám také mnoho. Díky za to!

Předpovědi 10 let dopředu

Otázka času je u karet vůbec zajímavé téma. Věřím, že existují kartářky, které jsou tak dobře napojené, že dokážou svůj výklad zasadit do nějakého časového rámce (avšak ty, se kterými jsem se sama setkala, to nikdy nedělaly) a řeknou vám, že dělají výklad dejme tomu na rok nebo dva dopředu.

Sama ale u karet časové údaje klientům nedávám. Proč? Dle mého názoru pro karty neexistuje čas v takové podobě, jak jej vnímáme my lidé, a tak kdybych někomu s naprostým přesvědčením tvrdila, že „tohle a tohle se mu stane přesně za tři roky“, byl by to jen můj lidský zásah do vesmírného načasování a se skutečností by taková informace měla pramálo společného.

Z mé zkušenosti se drtivá většina výkladů, které dělám, splní během pár týdnů či měsíců až jednoho roku, ale není to pravidlem. Nevím, kdy přesně vás má potkat ta která událost, nicméně v některých případech, když vytáhnu konkrétní kartu, můžu vám říct, že může přijít velmi rychle a nebo naopak, že bude třeba trpělivosti, protože k naplnění dojde za delší čas.

Jsem bytostně přesvědčená o tom, že jsme to v první řadě my sami, kdo vytváří svůj život. Každému klientovi na rovinu říkám, že vše, co vyložím, on sám může změnit. Karty jsou pouze jedna z variant cesty. Pokud se ale my rozhodneme vydat jinou cestou, změní se pak i ostatní okolnosti. To, jestli uposlechnete doporučení karet či nikoli, to je vždy vaše rozhodnutí.

Nemám proto ani důvěru v ty kartářky, které vykládají karty na 10 let dopředu. Kdo z nás ví, kde budeme odteď za 10 let? Za tu dobu ještě minimálně tisíckrát můžeme změnit plány. A i kdyby nakrásně byla daná kartářka natolik excelentní, že  by její výklad i po deseti letech souhlasil, pak je tu ještě jiná věc. Pokud mi někdo vyloží, že za 10 let budu tam a tam nebo taková a maková, může se stát, že na takovou informaci nejsem v tuhle chvíli vůbec zralá. A pak může taky přinést víc škody než užitku.

Na lidi, ať už mluvíme o klientech nebo mých spřízněných duších, se vždycky dívám jako na bytosti s emocemi, s příběhem. To je to nejdůležitější, co bych si přála, abyste si odnesli z celého tohoto článku. Neexistuje pro mě nic cennějšího než to, že každý máme nějaký příběh. A podle toho přistupuji ke všem a všem. S láskou, citlivostí a důvěrou a přitom vždycky upřímně a s maximální pravdivostí.

Monika
Jsem terapeut energetické psychologie & EFT, kouč a kartářka. Prostřednictvím EFT terapií i výkladů karet nahlížím s láskou a úctou do lidských příběhů a provázím a podporuji své klienty na jejich cestě ke zdraví, štěstí i úspěchu, na cestě zpět k sobě sama. Věřím, že sny se plní...když jim uvěříte a jdete jim naproti.